Реєстрація скарги до ЄСПЛ від Центру прав людини ZMINA проти Росії щодо блокування сайту у Криму

Центр прав людини ZMINA, одна з організацій-засновниць ДПЛ “Крим”, у березні 2022 року додав російськомовну сторінку сайту zmina.info задля висвітлення повномасштабного вторгнення рф на територію України та воєнних злочинів, які кояться під час нього.

Однак вже в травні цього ж року стало відомо, що Роскомнагляд заблокував сайт на території РФ та окупованому нею Криму, без будь-яких сповіщень щодо самого блокування і його причин.

Позов до ЄСПЛ щодо блокування сайту готувався групою юристів й супровод процесу відбувався Інститутом розвитку регіональної преси та Європейський центр захисту прав людини (EHRAC). У відповіді Секретаріату ЄСПЛ від 19 січня 2023 року стало відомо, що скарга була зареєстрована. Серед юристів був і адвокат Сергій Заєць.

“Росія порушила свої міжнародні зобов’язання не лише через збройну агресію проти України, але також і через те, що створила перешкоди для поширення інформації про порушення прав прав людини і способи їх захисту. І саме інформація про права людини, їх порушення і можливості захисту є головним змістом сайту zmina.info, який забанила російська влада. У скарзі йдеться про порушення статей 10 та 18 Європейської конвенції про захист прав людини, і юристи, які працювали над нею, впевнені, що майбутнє рішення ЄСПЛ у цій справі посуне кордони існуючої практики Суду”,

зазначив адвокат

Детальніше щодо цого на сайті Центру прав людини ZMINA.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.