Олег Приходько: історія «кримського бранця Кремля»

До Дня прав людини ми публікуємо історії «кримських бранців Кремля», яких окупаційна влада незаконно затримала та звинуватила у злочинах, яких вони не скоїли. 

Сьогодні ми розповімо про кримчанина, українського активіста Олега Приходька. 

Все свої життя з самого народження Олег Приходько провів в Криму. З 1990-х займався ковальством. У своїй майстерні виготовляв різні речі для дому — решітки, ворота, декоративні предмети. У 2014 році вони з дружиною переїхали з Сімферополя в село Оріхове. В дворі кримчанина є особливе місце для збору друзів – дерев’яна альтанка з написом «За честь, за волю, за козацьку долю». Слід додати, що вона була встановлена вже після подій 2014 року. 

До 2014 року він очолював партію «Свобода» у Сакському районі Криму, але після окупації її діяльність заборонили. У 2013 році активіст брав участь у подіях Революції Гідності у Києві. Протягом років окупації Приходько не відмовився від проукраїнських поглядів, а тому постійно перебував в полі зору російських спецслужб.

У будинку кримського активіста можна було відчути себе ніби в музеї – камін, прикрашений українським тризубом, прапор України, червоно-чорний прапор та прапор партії «Свобода» на стінах, а також портрет Степана Бандери з двома моделями пластмасових автоматів. Все це, за словами активіста, допомагало йому зберегти українську ідентичність у російських реаліях Криму.

«Я живу на своїй українській землі. Росіяни підкреслюють свою ідентичність — вішають триколор, кримські татари — свою символіку, а я — етнічний українець, тому у мене український прапор»,  

неодноразово розповідав Приходько у ЗМІ

У лютому 2019 року співробітники ФСБ РФ у Криму провели обшук у будинку кримського активіста. Формальною причиною для цього стала інформація про те, що Приходько нібито розмалював свастикою пам’ятник радянським солдатам. 

25 червня так званий Сакський районний суд Криму оштрафував кримчанина на дві тисячі рублів і визнав винним за частиною першою статті 20.3 кодексу РФ про адміністративні правопорушення. У постанові «суду» зазначено, що «Приходько шляхом доступу третіх осіб до цих предметів і документів пропагує і публічно демонструє нацистську атрибутику і символіку».

10 жовтня 2019 року Олега Приходька було затримано. Його звинуватили в підготовці «терористичного акту», а саме в «підготовці підриву будівлі міської адміністрації Сак». Кримчанина відвезли до відділку ФСБ, навіть не давши переодягтися – прямо в домашньому одязі й капцях, а пізніше ‒ у слідчий ізолятор, обравши запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Через деякий час до вищеперерахованого додались ще звинувачення у «незаконному придбанні, передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв» та плануванні підірвати не тільки адміністрацію Сак, а й російське генеральне консульство у Львові. 

3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону визнав проукраїнського активіста Олега Приходька винним в «зберіганні вибухівки та підготовці до теракту» і присудив йому 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком в тюрмі та штраф у розмірі 110 тисяч рублів.

Українські правозахисні організації, в т.ч. і Коаліція на захист бранців Кремля, визнали кримського активіста політичним ув’язненим.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.